De-a lungul anilor, limfedemul a devenit o prezență constantă în cabinetele medicale, în special în domeniul oncologic. O boală incurabilă care, fără un tratament adecvat, poate provoca consecințe fizice și psihologice majore pentru pacient, limfedemul a rămas una dintre problemele majore de sănătate ale lumii. În multe țări, și în special în România, există un decalaj considerabil între cele mai recente expertize și protocoale medicale internaționale și accesul limitat al pacientului la informații și tratament.
Luând în considerare cele de mai sus preocuparea noastră a fost să fim foarte bine pregătiți, să avem cunoștințe medicale cuprinzătoare despre această boală complexă, pentru a putea diagnostica și aborda terapeutic fiecare pacient, și nu în ultimul rând pentru a putea iniția terapii de prevenție a limfedemului.
Ce este Limfedemul membrului superior?
Pacienții cu cancer de sân care au suferit excizie ganglionară axilară (limfadenectomie) și care au urmat cure de radioterapie, prezintă un grad crescut de a dezvolta limfedem. Limfedemul datorat cancerului de sân este condiția care rezultă din umflarea și retenția lichidiană la acest nivel. Deși este posibil de manageriat limfedemul cu ajutorul tehnicilor decongestive, uneori chirurgia este necesară pentru a îmbunătăți comfortul și calitatea vieții pacientului.
Simptomele Limfedemului membrului superior:
Membrul afectat poate prezenta inflamație, infecții (uneori recurente), adipogeneză și fibroza țesuturilor. Fluidul concentrat în proteine care se acumulează în spațiul interstițial, poate face ca drenajul lichidului limfatic să fie mai puțin eficient sau îl poate chiar bloca. Limfedemul membrului superior cauzează dureri, fibroze, hiperkeratoze, greutate, discomfort la purtarea anumitor haine până la limitarea efectuării activităților zilnice. Este obișnuit pentru pacienții cu limfedem să treacă prin stări de depresie din cauza discomforutului psihic, stresului emoțional, fiind în strânsă legatură cu o calitate a vieții scăzută.
Ce este Limfedemul membrului inferior?
Este limfedemul care apare la pacienții care au suferit de un cancer genital cu limfadenectomie în zona pelvină și radioterapie. Filarioza – o infecție parazitară – este o altă posibilă cauză de limfedem al membrului pelvin. Limfedemul primar este cel de etiologie necunoscută și este clasificat în funcție de vârsta de debut, astfel: limfedem congenital (până în 2 ani), limfedem praecox (2-35 ani), limfedem tarda (peste 35 ani).
Simptomele limfedemului membrului inferior:
Membrul afectat suferă modificări cronice, cu umflarea țesuturilor și este frecvent asociat cu adipogeneza și fibroza. In limfedemul evolutiv de multă vreme, fibroza poate fi severă, prin acumularea lichidului proteic în spațiul interstițial, asociat cu inflamația și repetate episoade de celulită. Este obișnuit pentru pacienții cu limfedem să treacă prin stări de depresie din cauza disconfortului psihic, stresului emoțional, fiind în strânsă legatură cu o calitate a vieții scăzută.
Diagnosticul Limfedemului:
● măsurători circumferențiale comparative între membrul afectat și cel normal,
● LymphScanner,
● limfoscintigrafie,
● CT
● limfografie ICG
Tratamentul limfedemului:
Tratamentul are ca scop să controleze infecția, să reducă volumul și calitatea vieții să fie îmbunătățită.
Tarife:
Tariful pentru o consultație completă, la medicul primar cu experiență în managementul și tratamentul limfedemului este de 500 RON.
Costul intervențiilor chirurgicale, efectuate în sala de operații cu aparatură de ultimă generație, va fi comunicat pacientului în urma evaluărilor. Fiecare pacient este unic și de aceea prețurile sunt diferite.
LymphScanner
Utilizăm acest dispozitiv pentru a diagnostica și pentru a urmări evoluția limfedemului după aplicarea diverselor forme de tratament. Putem urmări cu precizie evoluția limfedemului membrelor superioare, cât și a membrelor inferioare.
Limfangiografie ICG
Limfangiografia cu verde de indocianină (ICG) este o procedură de diagnostic minim invazivă pentru imagistica vaselor limfatice superficiale. ICG este un colorant fluorescent, administrat subcutanat în spațiile interdigitale, vasele limfatice fiind detectate cu ajutorul unui aparat cu spectru infraroșu, prin fluorescență.
CDT
CDT (Complete Decongestive Therapy) – numită și terapie decongestivă complexă, este un program intensiv care combină multe tratamente conservatoare, cum ar fi bandajări, îmbrăcăminte compresivă, drenaj limfatic manual, exerciții fizice și autoîngrijire, pentru a îmbunătății simptomele limfedemului. Înainte de evaluarea pentru terapia chirurgicală pentru limfedem, recomandăm pacienților să fi urmat cel puțin șase luni de terapie CDT. Colaborăm cu kinetoterapeuti specializați în terapia limfedemului.
LVA
LVA (Lympho Venous Anastomosis/ Anastomoze limfo-venoase) este o procedură supermicrochirurgicală, în care se efectuează anastomoze între vasele limfatice și vene (diametrul cuprins între 0,2 și 0,8 mm). Pacienții cu limfedem al extremităților și organelor genitale în stadiul I, II și III pot fi potriviți pentru această terapie. LVA-urile sunt efectuate la microscop. Prin această tehnică, limfedemul extremităților poate fi redus în mod semnificativ.
VLNT
VLNT (Vascularized Lymph Node Flap Transfer/ Transferul Ganglionar Liber Vascularizat) este o tehnică microchirurgicală de înlocuire a ganglionilor limfatici dintr-o zonă a corpului neafectată de intervenții chirurgicale anterioare, cancer sau traume și plasarea lor acolo unde lipsesc. Această tehnică poate fi utilizată în combinație cu LVA. Mecanismul din spatele acestei proceduri sugerează că ganglionii limfatici conținuți în lambou pot induce limfangiogeneza și pompa eficient lichidul limfatic din spațiul interstițial către sistemul venos. Această procedură poate fi utilă în ameliorarea limfedemului sever.
Liposucția
Liposucția este utilizată pentru a trata limfedemul sever, care nu lasă godeu, depășit de tehnicile de reconstrucție microchirurgicale. Atunci când acești pacienți conțin un volum mare de țesut adipos, cum este în cazul lipedemului, acesta poate fi redus semnificativ prin liposucție. Această tehnică este un tratament simptomatic și nu vindecă limfedemul. Terapia conservatoare, cum ar fi bandajarea și purtarea îmbrăcămintei compresive, trebuie efectuată după liposucție.